ZAŠTO VLAŠIĆ

 

Postoji mnogo razloga zašto da dođete i boravite na Vlašiću…

Zato što i za  kratko vrijeme boravka na Vlašiću apsorbujete pozitivnu planinsku energiju i osjećate se opušteno.

Zato što je Vlašić idealna destinacija ako ste anemični i imate lošu krvnu sliku. Vlašić je prostor za hiperprodukciju crvenih krvnih zrnaca.

Na Vlašiću, u prirodi, možete degustirati jedan od najboljih autohtonih BiH sireva, Travnički (Vlašički) ovčiji sir.

vlasicki sir

U ljetnom periodu, kada su visoke i nepodnošljive temperature u  gradovima, na Vlašiću je idealnih 25 stepeni, dobar i kvalitetan san vam je zagarantovan… dovoljan razlog za početak? Trebamo li spomenuti stres ?

ljeto kraljica

Na Vlašiću možete piti čistu planinsku vodu i na preko 1700 m nv, jedan od rijetkih izvora na tim nadmorskim visinama u BiH, a kažu da ima i stečaka (stari nadgrobni spomenici) na tim visinama… istražite i potražite…

Mirisna polja u ljetnom periodu djeluju ljekovito i opuštajuće, uz Vlašićki čaj, puni užitak.

miris devecana

Želite naučiti skijati ili “bordati”, Vlašić je idealna destinacija za početnike. Blagi tereni, pristupačni baby-ski liftovi i licencirani ski- instrukturi će vas za kratko vrijeme naučiti vještini surfanja na snijegu.

ski instrukcije extra

Poznata je uzrečica, “Ako ne volite zimu dođite na Vlašić” jer Vlašić  zimi nije hladan, pristupačan je i savladiv. Vlašić odiše toplinom i gostoprimstvom uz mali broj olujnih i veliki broj sunčanih dana.

zimska idila nocu

Volite skijanje ili “bordanje”, rekreativno, bez nekog jakog tempa ili “norme”, Vlašić je sa svojih 10-12 km staza srednjeg nivoa nagiba idealno mjesto za vas.

Ako već niste, doživite noćno skijanje, vrijedi i iskreno preporučujemo taj užitaj.

guzva na platou

Pogodnost Vlašića (Babanovca) leži u tom što na skijalište možete pristupiti direktno iz hotela, pansiona, vikendice ili apartmana, bez posebnih transfera i dodatne vožnje.

Babanovac je samo jedan mali dio Vlašića, zimi uz vodiča, možete iznajmiti motorne sanke ili na krpljama ili nordijskim skijama se uputiti u nepregledna prostranstva ove planinske ljepotice sa fascinantnom prirodom u zimskom ambijentu.

Izvan zimskog perioda, za početak pređite obilježenih 70-tak km biciklističkih staza, iznajmite quad,  ili sa vodičem se uputite  u planinarske pohode i uživajte krajolicima planine Vlašić, usput možete svratiti u jedan od katuna te probati tradicionalne gastro specijalitete.

Ljeti, da li ste probali riblje delicije kod Ibre na Ugru, specijalitete Eko farme Šalak ili domaće pite vlašičkih domaćina tokom čitave godine, još niste ?

gastro vlasic2

Nakon skijanja, pa kod Harija na čevapčiće sa lukom i kajmakom, ili na puru u renomiranim vlašićkim gastro objektima je neprocjenjiv užitak, to ima samo na Vlašiću !

Vlašić je planina sa niz atraktivnih rijeka i rječica, jedna od najpoznatijih je Ugar sa svojim pritokama i prelijepim vodopadima, vrijedi posjetiti.

ugar

Sportska dvorana na planini, jedna rijetkost u našem BiH okruženju, idealno mjesto za sportske pripreme.  Mi smo već upoznali Džanana Musu i omladinske prvake u košarci… a upoznali smo i najbolje veterane rukometa iz regije…

kk turnir

Na Vlašiću raste Rosa Bradis, ruža bez bodlji, kažu kad se presadi u urbane sredine da postane bodljikava… provjerite.

Bavite se paraglajdingom, područje Galice na Vlašiću je idealan prostor za vas, usput bit ćete zadivljeni prelijepom vizurom i širinom vidika ka drugim područjima Srednje Bosne i daleko dalje sa odličnih vidikovaca na Pješčari , Srnskoj stijeni ili sa drugih atraktivnih lokaliteta. Vidjeli ste Travničko more ?

paraglajder

Oktobar mjesec, dosadan, kišovit… pravo vrijeme za leškarenje i odmor na planini, a navečer do Travnika i posjetite jedan od programa Andrićevih dana kulture…

Znate li da na Vlašiću ima mini zoo vrt, upoznajte ga i usput možete probati adrenalinski park, vidjeti mala jezerca sa patkama ili možda sjesti u čamac i upotpuniti boravak na planini.

adrenalin za web

Upoznajte Tornjaka, autohtoni pastirski pas koji se zaigra sa djecom, a u momentu se može uhvatiti u koštac sa planinskim predatorima.

tornjak na vlasicu

Mnogi su konstatovali da su jedni od najboljih dočeka Nove godine na Vlašiću, doživite, vrijedi.

docek nove godine

Vlašić je generalno cjenovno povoljna planinska turistička destinacija poželjna cijele godine sa raznolikim ponudama za različite ukuse i “dubine džepa”.

jesen panorama kukotnica

Mogućnost wellnessa i spa sa korištenjem zatvorenih bazena poznatih vlašićkih hotela sa pogledom na skijališta u zimskom periodu je poseban doživljaj.

vjeverica na prozoru

I na kraju, sa Vlašićem postajete prijatelj jer je Vlašić planina koja ima dušu…

jahanje na VL

Dobro došli na Vlašić, dobro došli na Planinu koja ima dušu u srcu Bosne i Hercegovine.

 

http://vpz.ba/wp-content/uploads/2015/11/logo_vpz.png